کارشناس حوزه سیاستگذاری اقتصادی معتقد است مشارکت فعال مالیاتدهندگان در فرآیند تخصیص مالیات، رویکردی قدرتمند برای تحقق مشارکت مردم در توسعه اقتصادی کشور است. با پذیرش این تغییر رهیافت، دولت میتواند راه را برای یک مدل قویتر، انعطافپذیرتر و عادلانهتر از توسعه اقتصادی که واقعاً منعکسکننده آرمانها و اولویتهای مردم باشد، هموار کند و تحقق مشارکت مردم در فرآیند تخصیص مالیات، راه امیدوارکنندهای برای تقویت مشارکت مدنی بیشتر ایجاد اعتماد در نهادهای عمومی و توانمندسازی شهروندان است.
محمدعلی شایاناصل، کارشناس حوزه سیاستگذاری اقتصادی در رابطه با موضوع مربوط به تغییر روش جدید تخصیص مالیات با مشارکت مردم به «جوان» میگوید: مشارکت فعال مالیاتدهندگان در فرآیند تخصیص مالیات، رویکردی قدرتمند برای تحقق مشارکت مردم در توسعه اقتصادی کشور است. این رویکرد با افزایش شفافیت، تقویت روحیه همکاری اجتماعی، تشویق به رعایت و پرداخت کامل مالیات، همسویی سرمایهگذاریهای عمومی با اولویتهای شهروندان و بهبود کارایی و اثربخشی هزینههای عمومی، پتانسیل تغییر روابط بین دولت و شهروندان را دارد.
وی میافزاید: با پذیرش این تغییر پارادایم، دولت میتواند راه را برای یک مدل قویتر، انعطافپذیرتر و عادلانهتر از توسعه اقتصادی که واقعاً منعکسکننده آرمانها و اولویتهای مردم باشد، هموار کند و تحقق مشارکت مردم در فرآیند تخصیص مالیات، راه امیدوارکنندهای برای تقویت مشارکت مدنی بیشتر، ایجاد اعتماد در نهادهای عمومی و توانمندسازی شهروندان است که در آن مردم نقش فعالتری در شکل دادن به مسیر اقتصادی و اجتماعی کشور خود ایفا کنند.
این کارشناس حوزه سیاستگذاری در مورد مزایای دخالت دادن مردم در فرآیند تخصیص مالیات تصریح میکند: مشارکت مالیاتدهندگان در فرآیند تخصیص مالیات نیز میتواند به تقویت حس همکاری اجتماعی بین دولت و شهروندان کمک کند. هنگامی که مردم احساس میکنند که از کمکهای مالیاتی آنها به صورت شفاف و پاسخگو برای رفع نیازها و اولویتهای آنها استفاده میشود، احساس مالکیت و سرمایهگذاری در پیشرفت کشور ایجاد میکنند. این رویکرد به نوبه خود میتواند منجر به افزایش مشارکت مدنی و تمایل بیشتر برای مشارکت در روند سیاسی شود، زیرا مالیاتدهندگان تأثیر مستقیم مشارکت خود را تشخیص میدهند. با مشارکت فعالانه در تصمیمگیریهای تخصیص مالیات، شهروندان میتوانند با آگاهی از اینکه صدایشان شنیده میشود و منافعشان نشان داده میشود، احساس عاملیت و توانمندی قویتری داشته باشند.
وی در پایان خاطرنشان میکند: علاوه بر مزایای اجتماعی سیاسی مشارکت مالیاتدهندگان در فرآیند تخصیص مالیات، این رویکرد همچنین میتواند به بهبودهای ملموس در کارایی و اثربخشی سرمایهگذاریهای عمومی منجر شود. با بهرهگیری از دانش، تخصص و تجارب زیسته شهروندان، دولت میتواند تصمیمات آگاهانهتر و مرتبطتری در مورد نحوه تخصیص منابع محدود اتخاذ کند.